Menu
Príprava kávy

Príprava kávy

Autor článku: Pavol Kašuba

ESPRESSO

Klasické talianske espresso sa podáva len v malej - nie plnej šálke. Vhodné je k nemu podať mlieko alebo smotanu a prírodnú vodu izbovej teploty. Pre lepšie vychutnanie sa môže priložiť čokoláda alebo bisquit.

PICCOLO

Piccolo znamená malé. V Taliansku je to cca 1/2 malej šálky silnej kávy.

CAFFE GRANDE

Grande znamená veľký. Ide väčšinou o žiadanú veľkosť kávy na Slovensku, ale nie je to až tak normálna káva, ako sa u nás hovorí. Podáva sa vo veľkej kávovej šálke.

CAFFE DOPPIO

Doppio znamená dvojité. Je to káva pripravená z dvojitej porcie do veľkej šálky. Väčšinou sa účtuje o 10 - 15% menej, ako je cena dvoch káv.

CAFFE CORRETO

Correto znamená správne, bezchybné, opravené. Je to káva s alkoholom, väčšinou s grappou. Prívlastok correto si potom môžete vysvetliť podľa svojho uváženia. Môže sa podávať vo veľkej šálke alebo v skle.

CAPPUCINO

Je to porcia silnej kávy so speneným mliekom v pomere 1/3 kávy, 1/3 mlieka a 1/3 peny. Najskôr speníte silno podchladené polotučné mlieko, s nádobou trochu poklepte. Potom pripravte kávu, dolejte mliekom a pridajte penu. Cappucino sa môže posypať kakaom alebo škoricou. Podáva sa vo velkej šálke na cappucino, resp. aj v šálke na čaj.

MACCHIATO

Znamená škvrnité. Káva sa pripravuje do malej šálky. Najskôr sa dá mlieko s penou a potom sa do nej pustí káva priamo z páky. Tým sa na pene vytvoria drobné kvapky a vznikne macchiato.

LATTE MACCHIATO

Je rovnaké ako macchiato, ale podáva sa v skle a s veľkým množstvom mlieka.

CAFFE LATTE

1/3 mlieka, 1/3 kávy a 1/3 peny. Dajte mlieko speniť a to tak, aby bolo dobre prehriate a nalejte ho do vysokého skla i s penou. Pripravte malé espresso do džezvy a nalejte ho do už pripravenej hustej peny. Farby sa v ňom krásne oddelia.

JOLLY CAFFE

Veľmi malé espresso, aróma Irish cream a lyžica mliečnej peny. Podáva sa v malej šálke.

LATTE AMARETTO

2/3 mlieka s penou, malé espresso a aróma amaretto do malého skla.

ÍRSKA ČOKOLÁDA

Porcia tmavej čokolády ochutená o arómu Irish cream, ozdobiť šľahačkou a čoko posypom. Podáva sa v menšom skle na nôžke.

RAFFAELO

Porcia bielej čokolády ochutená o arómu Cocco. Šľahačka, kokos na posyp. Pre krajší vzhľad na bielej čokoláde tenká vrstva tmavej, šľahačku posypať kokosom. Podáva sa v šálke strednej veľkosti alebo v skle.

HOT AMARETTO

1,5 cl likér amaretto, 0,5 cl vriacej vody, 1 cl aróma amaretto. Parou uvariť a ozdobiť šľahačkou. Podávame v malom skle Ionia (teplu odolné sklo).

EIS CAPPUCINO

Príprava vo výrobníku granitto - 1 sáčok eis cappucino instant zmiešať s 3,5 l plnotučného mlieka. Je možné pridať 1 šľahačku a dve šálky silnej kávy. Naliať do výrobníka a nechať namraziť cca 20 minút. V mixéri je možné pripraviť niekoľko porcií klasického cappucina. Dajte ho najskôr zamrznúť na kocky a potom ho rozmixujte v mixéri.

Čítalo 1184 ľudí

Komentáre:

Súvisiace články