Menu
Stolovanie a prestieranie. Čo patrí na stôl?

Stolovanie a prestieranie. Čo patrí na stôl?

Autor článku: Pavol Kašuba

Osobitú atmosféru sviatkov radosti, štedrosti, rodinnej pohody vytvára aj slávnostné prestieranie stola, dekorácie a kultúrne stolovanie. Pôsobivé sú vetvičky ihličnanov so sviečkami s vianočnými ozdobami, ale aj kytička imela ako symbolu Vianoc a šťastia v novom roku, previazaná zlatou stužkou.

Slávnostný stôl prikrývame väčšinou bielym obrusom alebo obrusom jemnej pastelovej farby, aby na ňom čím viac vynikla výzdoba, poháre, porcelán, príbor. Módne trendy uprednostňujú transparentný obrus, aby vynikol aj materiál a farba stola. Takýto obrus je priehľadný s jemnou výšivkou vo farbe obrusu. Mal by prečnievať cez hrany stola všade rovnako. Neodmysliteľné sú papierové, pri slávnostnom stolovaní textilné obrúsky. Mali by byť málo naškrobené. Obrúsky kladieme na tanier alebo vľavo vedľa neho.

Ozdobou stola je porcelánový riad. Na polievky používame hlboké taniere, bujóny podávame v bujónových šálkach s uškami. Taniere kladieme asi 2 cm od okraja stola, rovnako tak príbor. Na pravú stranu veľký príborový nôž ostrím k tanieru, k ľavej strane tanierov hore hrotom vidličku. Lyžicu dáme vedľa noža naberacou časťou smerom k stredu stola, pred taniere kompótovú alebo kávovú lyžičku a múčnikovú vidličku rúčkou k stolujúcemu. Na pravú stranu pred nôž dáme pohár na vodu, pivo alebo víno. Príbory pripravíme na stôl pred stolovaním (je to anglický spôsob) od vonkajšej strany bližšie k tanierom a to v takom poradí, v akom budeme jesť jednotlivé chody. Poháre prestierame vpravo od hrotu noža tiež v takom poradí, v akom sa budú podávať nápoje. Poháre na pivo môžeme priniesť na stôl súčasne s fľašou piva. Ak máme brúsené poháre, nimi zosúladíme starší bohato dekorovaný porcelán. K modernému hladkému sú vhodnejšie priehľadné poháre na stopkách. Ak chceme prestretý stôl dekorovať živými kvetmi, mali by farebne ladiť. Nezabudnime na soľničku, koreničky, špáradlá.

Podávanie jedál a stolovanie

Stolovať kultúrne by sme mali vždy, nie iba na sviatky. V domácom prostredí podávame polievku na stôl v polievkovej mise s naberačkou a nebeháme s jednotlivými taniermi.

Naporciované mäso kladieme na plytké mäsové misy, tradičného vyprážaného kapra poukladáme na misu, ozdobíme, prílohu - šalát na hlbšiu misu, netradične pripraveného kapra, ak je s omáčkou podávame naporciovaného a omáčku v omáčniku. Ryby pripravené vcelku jeme osobitným príborom na ryby, ak ho nemáme, použijeme normálny príbor, nie však dve vidličky, ako to dávnejšie radili. Kosti z ryby odsúvame na kraj taniera alebo na malý dezertný tanierik - nie je prehreškom, ak ho nedáme na stôl (pre kosti z hydiny by mal byť).

Drobné ovocie ako čerstvé jahody, maliny jeme lyžičkou, rovnako kompótované, z banánu odkrojíme konce a odlúpneme nožíkom časť šupky. Grapefruit rozrežeme na polovicu, potom nožom oddelíme dužinu od šupky, naznačíme nožíkom jednotlivé diely, tieto potom oddelené jeme lyžičkou. Užitočná je aj táto rada: pre naberanie mäsa a prílohy z mís dávame tzv. predkladací príbor, čo je veľká lyžica a vidlička. Pri naberaní máme vidličku v ľavej a lyžicu v pravej ruke, vidličkou nahrnieme jedlo na lyžicu, ktorou ho naberáme a prenesieme na tanier. Ak máme pri vianočnom stole hostí z najbližších príbuzných alebo priateľov, misy postavíme pred najváženejšieho hosťa. Naberie si prvý a potom si ostatní podávajú misy s jedlom zľava doprava, takýmto spôsobom aj obsluhujeme. Ak podávame hlavný chod, najprv mäso s omáčkou, až potom prílohy. Nápoje nalievame tiež z pravej strany.

Predpokladám , že slávnostná atmosféra pôsobí na každého pozitívne, takže deti si nebudú dávať nôž do úst, ani ho oblizovať (to platí aj o ich rodičoch), že mľaskaniu, štrnganiu príbormi, rozprávaniu s plnými ústami, utieraniu úst rukou alebo tváre a nosa textilným obrúskom nepovolíme vstup do nášho domova, kde je každý aspoň na krátky čas iný ako po iné bežné dni.

Čítalo 1686 ľudí

Komentáre:

Súvisiace články